Schoon water

Bijgewerkt op: 29 april 2025

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten houdt.

Controle van de waterkwaliteit

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken.
Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Buiten het badseizoen (tussen 1 oktober en 1 mei) wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Als u buiten het seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.

Meldingen

Recente controle: in orde

Er zijn geen meldingen voor deze zwemplek. U kunt er veilig zwemmen.


Nader onderzoek

Tijdens een reguliere waterkwaliteitsmeting kan een overschrijding geconstateerd worden van een of meer van de bacteriologische parameters. In dat geval wordt er direct een extra monster genomen. Dit doen we om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een aanhoudend probleem met de waterkwaliteit of dat het een kortdurende overschrijding betreft (bijvoorbeeld door een heftige regenbui kort voor de bemonstering). Totdat de resultaten van deze extra bemonstering bekend zijn krijgt de zwemlocatie de status ‘nader onderzoek’. Als er bij de extra bemonstering geen overschrijding meer is van een of meer van dezelfde bacteriologische parameters, dan wordt de status weer ‘in orde’. Als er bij de extra bemonstering nog steeds sprake is van een overschrijding van een of meer van dezelfde bacteriologische parameters, dan zal er een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod worden ingesteld.


Waarschuwing

Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. U mag er wel zwemmen, u moet zelf beoordelen of er een risico is voor de gezondheid (bijvoorbeeld in het geval van algenbloei).

Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

Op het strand wordt bij een waarschuwing een oranje of gele vlag gehesen.


Negatief zwemadvies

Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden.

Op het strand kan een negatief zwemadvies ook gegeven worden als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dan is de rode vlag gehesen.


Zwemverbod

Bij een zwemverbod is het risico dat u ziek wordt zo groot dat zwemmen verboden is. Bij de zwemlocatie is een bord geplaatst waarop de reden staat voor het zwemverbod. Op het strand kan ook zwemverbod gelden bij een gevaarlijke situatie. Dan is de rode vlag gehesen.

Zwemwaterprofiel en zwemzone

Door de waterbeheerders zijn zwemwaterprofielen opgesteld. De zwemwaterprofielen zijn te vinden bij de detailinformatie van iedere zwemwaterlocatie op zwemwater.nl. In het zwemwaterprofiel zijn de grenzen van het zwemwater vastgelegd. In de zwemzone wordt in het badseizoen de waterkwaliteit gemeten. Een zwemzone wordt meestal afgebakend met een drijflijn of met vlaggen op de grote stranden. Buiten de zwemzone heeft het water een andere functie (bijvoorbeeld vaarwater). Een drijflijn wordt ook gebruikt om ervoor te zorgen dat zwemmers niet bij gevaarlijke voorwerpen, gevaarlijke sporten en/of stroming komen. Zwemmen buiten het afgebakende gebied kan gevaarlijk zijn.

Kwaliteitsklasse: waterkwaliteit in de laatste vier jaar

Een keer per jaar, voor de start van het badseizoen, wordt voor iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. Die kwaliteitsklasse wordt bepaald met de meetgegevens van de laatste vier badseizoenen. De kwaliteitsklasse zegt dus iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek.

Er zijn vijf klassen:

   3 sterren: Uitstekend

   2 sterren: Goed

   1 ster: Aanvaardbaar

   Geen ster: Slecht

   Nog niet bepaald: er zijn niet genoeg meetgegevens om de klasse te bepalen.

Een zwemplek met 3 sterren heeft de laatste vier jaar gemiddeld een uitstekende waterkwaliteit gehad. Toch kan er op zo’n locatie iets gebeuren waardoor de actuele situatie heel anders is en de toezichthouder besluit om een waarschuwing, negatief advies of zelfs een zwemverbod in te stellen.

Informatieborden

Bij officiële zwemwaterlocaties staan grote lichtblauwe informatieborden. Op het bord staat algemene informatie over de zwemplek: een plattegrond waarop de zwemzone is aangegeven en een overzicht van aanwezige voorzieningen en verboden die gelden. Rechtsonder op de blauwe zwemwaterborden is de kwaliteitsklasse (3, 2, 1 of 0 sterren of onbekend) aangegeven. Dit is een vierjaargemiddelde. Als de actuele waterkwaliteit onvoldoende is of er is een andere actuele maatregel ten aanzien van de veiligheid dan wordt dit op een smal geel, oranje of rood bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen. Let bij elk bezoek aan de zwemwaterlocatie goed op of op dat moment een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod geldt.

Wat kun je zelf doen?

Uit onderzoek blijkt dat bezoekers van zwemwaterlocaties zelf vaak verontreiniging van het strand en het water veroorzaken. Een vervuilde strandzone en verontreinigd zwemwater zijn een risico voor de gezondheid van de bezoekers. Houd u daarom aan de regels:

  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken.
  • Maak gebruik van toiletvoorzieningen indien aanwezig en gebruik de zwemplek zelf niet als toilet.
  • Gebruik zwemluiers voor de allerkleinsten.
  • Laat geen honden uit op de zwemplek tijdens het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Honden vervuilen het zwemwater en het strand. Onvoldoende waterkwaliteit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en van honden.